A II. Országos Szobrászati Biennálé

A rendezők szándéka hogy a kortárs magyar szobrászat és kisplasztika bemutatkozási lehetőséget kapjon, emelve hazai és nemzetközi rangját, határainkon túlterjedő ismertségét. A biennále betekintést nyújt a hazai szobrászat jelenébe, bemutatja a műfajon belüli irányzatok, stílusok, a megközelítési- és kifejezési módok, formák sokszínűségét. A műveket szakmai zsűri válogatta, Simonffy Márta szakmai kurátor a TÉR-PONTOK fogalomkörébe helyezte a kiválasztott művek sorát. |
Tihanyi Viktor
 
Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának (PMMI) vezetője köszöntőjében kiemelte: a MűvészetMalom Szentendre és a PMMI Ferenczy Múzeumának közös vállalkozása, és a szobrászati kiállítás erősíti, gazdagítja a Ferenczy Múzeum profilját.

A kiállítást megnyitó Fabényi Júlia művészettörténész úgy fogalmazott: a Tér-Pontok címmel arra a kérdésre irányítják rá a figyelmet, hogy térben, anyagban vagy síkban helyezkedik el ma a plasztika. "A válasz pedig az, hogy mindegyikben lehet, és mindegyikben legitim" — felelte a művészettörténész.

Dietz Ferenc (Fidesz) polgármester üdvözlő beszédében utalt arra, hogy Budapest és Debrecen után a szentendrei művészeti központ tekinthető a modern és kortárs művészet harmadik bázisának.

Simonffy Márta kurátor, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének (MKISZ) elnöke elmondta: a biennálén hangsúlyosan kívánták megjeleníteni azokat a fontos irányzatokat, amelyek Magyarországon és Európában is kitapinthatók, ezzel is bizonyítva, hogy a magyar szobrászat megállja helyét Európában.

A nemzetközi jelenlét elengedhetetlen — hangsúlyozta a kurátor -, hozzátéve, ezért is fontosak azok a jelenleg zajló beszélgetések, amelyek lengyelországi, szlovákiai és olaszországi lehetőségekről szólnak.

A kiállítás megnyitóján díjat kapott Várnagy Ildikó az Emberi Erőforrások Minisztériumától, Fükő Béla a MKISZ-től, Gaál Endre a Magyar Szobrász Társaságtól, Szabó Tamás a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületétől, valamint Holdas György Szentendre városától.



MűvészetMalom Képzúművészeti és Kulturális Központ
Szentendrén a  Bogdányi utcában, a Fő tértől nem messze , a 19. század végén épült, egykori fűrészmalom romos együttesébe még a hetvenes években álmodott művészeti központot, kiállítóteret Korniss Dezső és Deim Pál festőművész. Csak jóval később, 1991-ben sikerült létrehozni számos szentendrei művész adományából azt az alapítványt, amelynek közreműködésével – a felújítás első fázisának befejezése után – 1999-ben megnyílhatott a Művészet Malom.